Cykeltur med familjen

Det är smått fantastiskt vad naturen kan gör för en människa, både fysiskt och psykiskt.

Stressreducerande
Naturen sänker nivåerna av stresshormoner i din kropp och skyndar på återhämtningen från oro, press och spänningar.
Så lite som 4–5 minuter i naturen gör skillnad, och blodtrycket börjar sjunka nästan omedelbart vid blotta åsynen av natur.

Vaken vila
I stadsmiljö, trafik eller folkmyller triggas den riktade uppmärksamheten, medan naturen aktiverar den spontana uppmärksamheten.
Det är två olika system i din hjärna.
Den riktade uppmärksamheten tar hand om sinnesintryck som skriker åt oss, förbrukar mycket energi och gör oss trötta.
Den spontana uppmärksamheten hanterar mjuka intryck utan ansträngning, och gör istället att vi fyller på våra energiförråd. Det kallas vaken vila.

Stärker immunförsvaret

Om kroppen utsätts för press och stress under lång tid så försätts den till slut i ständigt beredskapsläge. Det försämrar immunförsvaret, sliter på hjärta och blodkärl samt mage och tarmar.
Tid ute i naturen låter kroppen återhämta sig, både psykiskt och fysiskt.
Solens UVB-ljus påskyndar även produktionen av D-vitamin, som i sin tur bidrar till att stärka immunförsvaret.

Bättre sömn
Ju mer barn vistas i naturligt solljus, desto lägre blir halten av kroppens egna sömnmedel melantonin i blodet under dagtid.
Det gör att när solen går ner och mörkret faller, så strömmar melantonin ut i kroppen på naturlig väg och barnen sover godare.

Friskare, gladare barn
Forskning visar att naturen förbättrar minneskapaciteten och koncentrationsförmågan hos barn, då de aktiverar fler sinnen samtidigt.
Den har också visat att barn som vistas frekvent i naturen är friskare och mer motoriskt utvecklade än barn som vistas i en mer naturfattig miljö.

Motion
Friluftsliv är den aktivitet som motiverar människor mest till ökad fysisk aktivitet, kanske för att naturen är en så kravlös arena för motion. Med så mycket att se, höra, känna och plocka är det lätt hänt att du till och med glömmer att du rör på dig.